|
Húsvét Vasárnap
Ünnepi Szentmise
Dunaharaszti, Szent István király templom
Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak. A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még több héten át húsvéti idő van.
Étel szentelés
Eledel szentelés Csíkszeredában
| |
Igen, ez a szokás nálunk is megvolt, de sajnos nagyon elvárosiasodtak az emberek. Bár, azért a városokban is megmaradt a szokás, de a templomba viszik az emberek megszenteltetni az ételeket.